Подробнее на сайте: https://constructme.ruhttps://domconstructor.ru https://worknhouse.ruhttps://trueconstruction.ruhttps://do-construction.ru https://constructstroi.ru https://homestrong.ru https://plusconstruct.ruhttps://domobuilding.ruhttps://endconstruction.ruhttps://houseconstructor.ru https://domenter.ruhttps://svoiastroika.ru
https://smartesthouse.ruhttps://sdelaietosam.ru

              ПРОГОНВАНЕ  НА  ПТИЦИ

 

 

   Тъй като голяма част от птиците са защитени видове и унищожаването им е забранено, при борбата с тях  не се използват отровни препарати,  а само методи за прогонването им. В градски условия най-често използват специално изработени шипове /метални или поликарбонатни/ , които се монтират на балкони , первази, стрехи и други за да пречат на птиците да кацат, което от своя страна ги кара да се преместят в друг район. Все по-често се използват и ултразвукови електронни устройства за пропъждане на птици.

   Някои фирми предлагат за борба с птици и препарат, който се нанася с четка на местата, където птиците кацат. Той представлява тънък слой от незасъхващо лепило, което ги отблъсква и не им позволява да кацат на третираните места. Ние не го предлагаме, защото според нас е неефикасен. В лабораторни условия той действително не засъхва около година, но на практика в реални условия полепващият по него прах го прави неефективен още на втория месец, а и почистването му е много трудно.

   За предпазване на градини и ниви се използват освен ултразвукови електронни устройства и такива със запис на звуци издавани от естествените им врагове като ястреби, кучета, писък на изплашени птици и други.