Подробнее на сайте: https://rankmedicine.ru
https://indianmedicine.ruhttps://chinese-medicine.ru
https://dearmedicine.ru
https://bravemedicine.ru https://washealth.ru https://medicinego.ru https://natural-cure.ru
https://safemedicine.ruhttps://yetimedicine.ruhttps://enjoymedicine.ruhttps://medicineway.ruhttps://keepmedicine.ruhttps://focmedicine.ru
https://whitemedicine.ru

СЪСЕЛИ /СЪНЛИВЦИ/

Особености

   Съселите или сънливците в България са разпространени предимно в планински, предпланински райони и близо до гори. Нерядко ще видите съсели в извънградски вили, къщи или спокойни зелени квартали, в края на града.

   Съселите са непоправими беладжии и могат да докарат до лудост нападнатите стопани. Те спят цяла зима, но събудят ли се през март, не остават незабелязани. Нощни животни са и ако са в дома ви, скоро ще се разделите със спокойния сън.

   Ако не сте виждали съсел, вероятно в началото можете да го сбъркате с катеричка или мишка. Те са сиви, с дълги пухкави опашки, бяло коремче и по-тъмни кръгчета около очите.

   Изключително миловидни гризачи, съселите могат да предизвикат първоначално радост в домакините. Докато не се развилнеят така, че да останете без вещи, капка спокойствие и сън.

   Нападнали къщата в активния си период през пролетта, съселите копаят дупки в тавана, сачака под стряхата и подпокривното пространство. Веднъж влезли в къщата, сънливците изяждат гипсокартона, окачения таван, изолация, кабели и всичко, което могат да докопат.

   На тавана или надолу по етажите, съсела влиза в гардероби, дрешници, мазета, складови помещения за ябълки, орехи, круши и лешници. Основната му храна са ядки и плодове, които складира неуморно. В гардероба гризе всичко наред, чанти, дрехи и всякаква покъщина. Може да прекъсне тока в къщата, изгризвайки кабелите на тавана или в стените.

   Съселите не са плашливи от хората и лесно ще ги видите. Може да ги намерите да гнездят в гардероб с дрехи и обувки, в кухненските шкафове, в големи кутии и къде ли още не. По тавана настъпва истински леш, изгризва се дограма, дървения и вещи. Съселът яде всичко, особено през летните месеци, когато създава поколение и децата растат.

   Съселите нерядко могат да пренесат с присъствието си бълхи в дома. Те уринират на тавана или на други места в дома, а миризмата се нанася навсякъде. Причината обаче да ги усетите веднага след събуждането им е невъобразимия шум. Тропането, гризането и звуците от местата където играят или се чифтосват са толкова силни, че олелията ще ви подлуди.

   Шумотевицата се увеличава драстично в началото на юни. Освен играта, причина за нея е новото поколение. Тогава родителите обучават малките на оцеляване, лов и самостоятелен живот. Скоро настъпва подготовка за зимата, съпроводена от усилено складиране. Краят на сезона преди заспиване изисква натрупване на мазнини и стопанските щети ескалират.

Борба със съсели

   Съселите се идентифицират по тяхната тор, пътища и начин на живот. Вечер се забелязват по покрива, в двора, по оградата, тавана или на съседните дървета. Те са игриви, любознателни, безстрашни и ще позволят да ги огледате добре, вероятно дори и да ги снимате.

   Основните трудности в борбата със съсели е тяхната интелигентност. Тези гризачи, освен палави, си печелят слава на неуловими. Капаните се прескачат, звуковите устройства са до време, а отровите се избутват настрани. Съществуват някои репеленти като пелинова вода и други, но тези средства рядко вършат трайна работа за прогонването им.

   За успешна борба със съсели като начало, вредителят трябва точно да се идентифицира. Това не винаги е лесно, както изглежда. Още при първия контакт ще ви зададем уточняващи въпроси и ще направим оглед на място за преценка. Следва третиране с  препарати, механични или химични средства, според желанието на клиента и преценката на специалиста.

   След отстраняване популацията от терена в райони около гора е добре всяка пролет, след март, да се прави профилактика. Природата не спира, от същото място може да дойде нова колония. Превенция с професионални методи още в началото е препоръчителна, защото не се ли отстранят съселите веднага, другата година ще се умножат многократно.

   Цените за  борба със съсели, се определят след оглед и зависят от вида обработка, избрания от клиента метод, големина на популацията, третирания терен, мястото на обекта и условия на средата. Броят необходими третирания се преценява на място, като се наблюдава мястото и спада на пораженията след първата обработка.

   След обаждане и контакт, при желание за услуга по отстраняване на съсели и борба с тях, се прави предварително уточнение за място и време. Записва се максимално близък ден за третиране, в удобно за вас и съобразено с графика ни време. Специалистите ни извършват услуги в работно, извънработно време, работни и почивни дни.

   Ако все пак предпочитате сами да се справите с проблема, можете да поръчате от магазина ни препарати за борба с тях, капани или електронни устройства за прогонването им, а също и да получите по телефона /0898 795 987/ консултация със специалист.