Подробнее на сайте: http://mending-house.ru http://lavandamd.ru
http://samodelnaya.ruhttp://samodelnii.ru
http://build-dwelling.ruhttp://investment-money.ruhttp://poleznii.ruhttp://grand-builder.ruhttp://pro-nedvijimosti.ruGo to top of pagehttp://stroi-rukami.ru http://samodelkinov.ru http://samodelkami.ruGo to top of pagehttp://sdelaisebe.ru http://hold-house.ru Go to top of pagehttp://grand-construction.ru

Борба с охлюви

   В повечето случаи е трудно дадено животно категорично да се сложи в графата помощник или вредител. Така е и с охлювите, които безспорно са най-многобройните обитатели в нашите градини. От една страна, те изпълняват важна санитарна функция, преработвайки падналите и изхвърлени остатъци. В повечето случаи обаче нанасят невъзвратими вреди. Охлювите ядат практически всичко, което срещнат по пътя си, а лакомията им е толкова голяма, че за няколко минути могат да унищожат надземната част на млади и сочни растения до самия корен. Няма как да не причислим охлювите (черупкови и голи) към опасните вредители в градината.

   Градинския охлюв (Helix pomatia)е хермафродитно животно. Той има и мъжка и женска полова жлеза. Снася яйцата си в ямичка, изровена в почвата с помощта на мускулестия крак през есента, а поколението се появява рано напролет.

   Голият охлюв (Limax maximus) снася яйцата си през летните месеци. Той може да снесе до 500 яйца, на малки групи в различни части на градината. Поколението им се появява много скоро - след три седмици.

   Голите охлюви живеят 2-3 години, а градинският охлюв – до 9 години.

   В топло и сухо време “квартируват” на всевъзможни места, където недостигът слънчевите лъчи и е тъмно, прохладно и влажно. А през нощта, когато падне росата, или в дъждовно време излизат. Те продупчват листата и правят дълбоки дупки в кореноплодните. Там, където се хранят голите охлюви, остава следа от бяла течност във вид на сребриста пътечка. Охлюви се хранят през нощта, а през деня се крият под листата и буците почва. Ярката дневна светлина влияе отрицателно на тяхното развитие и хранене, затова те се събират на влажни участъци почва и др. места. При облачно и дъждовно време те се срещат по растенията и през деня. В опасна численост се появяват в дъждовни и хладни сезони. При много сухо или студено време престават да се хранят и се скриват дълбоко в почвата или под растителните остатъци.

Предпазни мерки:

   Редовно унищожаване на плевели и растителни остатъци, обработка на почвата, почистване на площите от камъни, отводняване на местата, по които се задържа вода. В парниците и оранжериите могат да се използват примамки от трици напоени с бира, поставени в стъклени буркани под прикритие от мокри чували, парцали, парчета от дъски и др. събраните в тях охлюви се унищожават механически. В зеленчуковите градини се примамват в прикритие от купчинки стари дъски, керемиди, мокра слама.

    В зеленчуковите и цветните градини, оранжерии, парници и други с успех се използват гранулирани примамки. Такава е и Вениш ГБ, който има силно привличащо и парализиращо действие. Прилага се в доза 3 г за 10 кв.м. . Да се работи с ръкавици, с лъжица или някакво друго приспособление, за да не се допуска допир на препарата с кожата.

   В   Магазин ДДД007 можете да си поръчате ВЕНИШ ГБ – готова за употреба гранулирана примамка срещу голи и градински охлюви.Съдържа силно атрактивни хранителни съставки и привлича охлювите от разстояние няколко метра. Действа при контакт или при поглъщане. Препаратът е влагоустойчив и е особено ефективен във влажно време, когато охлювите са най-активни.