Подробнее на сайте: https://domenter.ru https://houseconstructor.ru https://svoiastroika.ru https://domconstructor.ruhttps://plusconstruct.ru
https://sdelaietosam.ruhttps://worknhouse.ruhttps://domobuilding.ruhttps://constructstroi.ru https://trueconstruction.ruhttps://constructme.ru
https://do-construction.ru https://homestrong.ru https://smartesthouse.ru https://endconstruction.ru

Дървеници. Биологични особености. Медицинско значение. Методи за борба с тях.

0898 79 59 87

   Ако с останалите вредители можете да правите опити да се справите сами и дори да имате частичен успех, то с дървениците това е напълно безсмислено и задължително трябва да се доверите на професионалисти за унищожаването им, като въпреки това не малки усилия за пълното им ликвидиране ще трябва да положите и Вие самите.

ЦЕНИ

                          до 50кв.м.  50-70кв.м.  70-100кв.м. 100-150кв.м.

Дървеници          40лв.         50лв.           60лв.            80лв.

   От изключително значение за успешното унищожаване на дървениците е Вашето активно съдействие, предварителната подготовка на жилището да третиране и извършването на последващите мероприятия, описани по-долу /изваряване на дрехи и бельо и др./. За пълното унищожаване на тези вредители са необходими минимум 2 химически обработки с препарати от различни групи, като при тежки и силно заразени обекти, броят на обработките може да стигне до 4. Химическите обработки се извършват през 14 дена /2 седмици/.

0898 79 59 87

БОРБА

   Целогодишното им размножаване, устойчивостта им на глад, голямата плодовитост, бързото привикване с различните препарати  и разселването им с багаж , както и разнообразните укрития, които използват, са предпоставки за високата им чесленост  и затрудняват борбата с тях.

Откриване :

  Откриване на следи и петна върху чаршафи, възглавници, спално бельо;

   Наличие на неприятна, специфична миризма в помещенията;

   Откриване на убежища с помощта на фенерче;

 Чрез повдигане на легла, дющеци, мебели, за които се предполага, че има дървеници и последващо пускане от височина 10-20 см върху предварително застлана бяла хартия или чаршаф.

Нехимическо третиране

 Попарване с вряла вода, изваряване, почистване с прахосмукачка, прилагане на ниски температури под 00С за унищожаване на дървеници и техните яйца по матраци и дюшеци;

   Използване на растежни регулатори - ювеноиди /пирипроксифен/ и инхибитори на хитиновия синтез, с цел да се избегне резистентност към инсектициди;

   Използване на примамки с полови хормони;

  Използване на картонени конструкции с незасъхващо лепило и специфичен атрактант. Пдходящи са за мониторинг и периодично отчитане на числеността.

Химическа обработка

   Използват се препаратислабо токсични към хора и животни, без миризма и да не цапат;

   Обработката на жилищата е най-добре да се прави сутрин, след изнасяне на храни и домашни любимци от помещението;

 По време на обработката прозорците на помещението са отворени, след обработката се затварят за няколко часа, а след това се проветрява в продължение на 1-2часа най-малко;

 Ползване на вещества от различни групи, поради често развиваща се резистентност;

   Използват се препарати с контактно и остатъчно действие;

   Формулациимикрокапсулирани суспензии , при които активното вещество се отделят по-бавно, разтвори, прахове с остатъчно действие, аерозоли и спрейове за по-добро проникване по дупки и процепи. Ако мястото е трудно достъпно, препаратът се вкарва със спринцовка. Ако няма домашни любимци може да се използват и пудри.

    Дървениците от род Cimex са синантропни, тясно свързани с хората и жилищата им. Техни представители са : Cimex lectularius/ обикновена постелна  дървеница /иCimexhemipterus/ тропическа дървеница/ паразитират предимно по хора, а в тяхно отсъствие нападат прилепи, кокошки, лястовици, гълъби. Не пренасят болести, но при продължително хапане може да се развие анемия, особено при децата. В Европа е разпространена и постелната дървеница /Cimicidae/.

0898 79 59 87

   Повторна обработка се прави 2 седмици след първата. За разлика от борбата срещу хлебарки и бълхи, където две обработки са достатъчни за решаване на проблема, тук се налага извършването на поне 3 обработки през 2 седмици и то с препарати от различни групи.

БИОЛОГИЧНИ ОСОБЕНОСТИ

  • Дървениците по човека са безкрили, кръвосмучещи ектопаразити;
  • И мъжките и женските пият кръв;
  • Имат пробивно-смучещ апарат;
  • Пълзящи насекоми са;
  • Имат гръбно-коремно сплеснато тяло, с дължина при имагото 4-6 мм;
  • Цветът на тялото им е червено-кафяв и варира в зависимост от количеството изпита и усвоена кръв;
  • Дълги, добре развити крака, за по-добро прикрепяне към тялото на гостоприемника;
  • Нощен начин на живот, денем се крият;
  • Разпространяват се пасивно – с багаж, мебели и дрехи.

0898 79 59 87

МЕДИЦИНСКО ЗНАЧЕНИЕ

    Не са биологични преносители, макар че носят /резервоари са на/  причинителите на туларемия, петнист тиф, възвратен тиф, ку-треска.

   След ухапване се получават обриви, вторични бактериални и гъбични инфекции, а след разчесване на мястото и втриване на фекални трипонозоми.

     В Латинска Америка са причинители на зоонозно заболяване – болестта на Чагас.